Гърция не се слави с особено висок данъчен морал. Както

...
 Гърция не се слави с особено висок данъчен морал. Както
Коментари Харесай

Бонус за донос и в Гърция: как се укриват данъци

 

Гърция не се слави с изключително висок данъчен морал. Както уточни неотдавна шефът на Централната банка Янис Стурнарас – сенчестата стопанска система, в това число укриването на налози, имат дял от 21% от Брутният вътрешен продукт – става дума за към 40 милиарда евро годишно, а това е съвсем половината от законно заявените приходи, които през 2021 година възлизаха на 84 милиарда, отбелязва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ).

Забрана за заплащане в брой и други ограничения

След като редица държавни управления в Гърция безуспешно обявяваха война на укриването на налози, в този момент кабинетът на Кириакос Мицотакис счита съществено да се заеме с казуса, показва немското издание. Нов законопроект съдържа поредност ограничения, в това число възбраната за заплащане в брой за покупката на парцели или артикули на стойност над 500 евро.

Освен това ще бъде въведено приложение за мобилните телефони с името Appodixi, с което гърците ще могат да управляват квитанциите от магазините. Така купувачите ще могат да открият дали търговците са им издали правилна записка със съответния Данък добавена стойност. Сканирането ще е допустимо посредством QR-код на бележката.

Освен това гърците ще могат да предадат информацията на данъчната организация AADE. При това неанонимното даване на данните може да бъде и възнаградено – с награди сред 100 и 3000 евро според от размера на разкритата данъчна машинация. Но до момента не е заплатен и един цент награда.

Идеята наподобява се хареса

Както отбелязва ФАЦ – новата форма за откриване на данъчни измами на гърците наподобява им подхожда. Най-малкото приложението е било свалено досега 235 000 пъти. Данъчната организация пък оповестява, че е получила 135 000 недоволства, огромна част от които са свързани с гръцките бензиностанции.

Германският „ Ханделсблат “ написа, че потребителите оповестяват по към 1600 случая на данъчни измами дневно. Изданието споделя и един съответен случай. Шофьорът Василиас купил бензин за 63 евро и тъкмо тази сума била вписана и в квитанцията, която получил. Но откакто сканирал QR-кода на бележката със смарт телефона си, открил, че квитанцията е фалшифицирана. И незабавно предал информацията на данъчните управляващи, които от своя страна открили, че от бензиностанцията са вписали продажба на бензин единствено за 20 евро.

Известен триумф в събирането на Данък добавена стойност

ФАЦ показва, че въпреки всичко напоследък Гърция отбелязва прогрес в събирането на Данък добавена стойност. Цитирани са данни на Еврокомисията, според които укритите доходи през 2019 година възлизали на 23,4 % от Брутният вътрешен продукт, а в това време са спаднали до 15 на 100 (при приблизително равнище за Европа от 9%). По данни на „ Ханделсблат “ обаче гърците не престават да укриват 26 % от дължимия Данък добавена стойност, което е втората по величина стойност след Румъния. На трето и четвърто място са Малта и Италия.

Що се отнася обаче до подоходния налог, към момента има да се прави много работа. Поради това държавното управление има намерение да вкара един тип най-малък налог, защото доста самонаети лица заявяват приходи под равнището на държавната минимална заплата от 780 евро месечно. Както написа гръцкият вестник „ Катимерини “, зъболекарите да вземем за пример заявяват приблизително по към 675 евро месечен приход, таксиметровите водачи – 310, а фризьорите 285. И въпреки приходите в Гърция да са ниски, те въпреки всичко не са чак толкоз ниски и държавното управление е наясно с това, показва ФАЦ.

Гонят единствено „ дребните “?

Междувременно редица гилдии, като да вземем за пример адвокатската, стачкуват против плануваната суровост. Лявата съпротива укорява Мицотакис, че се е вторачил в „ дребните “. Докато за „ огромните “, като да вземем за пример мощните корабоплавателни компании, данъчните ставки даже бяха понижени.

Както отбелязва ФАЦ, новата акция против укриването на налози би трябвало и да увеличи доверието към Гърция в интернационален проект. Наскоро организацията Standard & Poor's за първи път отдавна насам увеличи капиталовия рейтинг на страната. От 2020 година насам Гърция понижи отговорностите си от 206% на към 159% от Брутният вътрешен продукт до края на тази година.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Тилос: дребният гръцки остров, който стана изцяло зелен

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР